ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ WORKSHOP

Μαραθώνιος Καινοτομίας

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 | 18:00 – 20:00| FUTURE LEARNING LAB

H Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Health Hub διοργανώνουν ανοιχτό Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon) στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2024, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024.

Στόχος του Hackathon είναι η προώθηση, δικτύωση και επιβράβευση ιδεών, προτάσεων και εφαρμογών που συμβάλλουν στην καινοτόμο επίλυση προβλημάτων και σημαντικών ζητημάτων για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μέσω της κινητοποίησης του δημιουργικού ανθρώπινου κεφαλαιού των ΑΕΙ, των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων.

Στο Hackathon μπορούν να διαγωνιστούν ομάδες ενδιαφερομένων (project teams) οι οποίες θα αναπτύξουν μια πρόταση σχετική με μία από τις παρακάτω προκλήσεις – θεματικές:

1. Προσβασιμότητα σε δύσβατες περιοχές

Η προσβασιμότητα σε δύσβατες περιοχές αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών. Οι περιοχές αυτές συχνά χαρακτηρίζονται από γεωγραφική απομόνωση, περιορισμένες υποδομές και δυσκολία στη μεταφορά, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και τη συνολική υγεία των κατοίκων. Μεταξύ των σημαντικών επιπτώσεων στην υγεία συμπεριλαμβάνονται η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών αυτών των περιοχών, έλλειψη προληπτικών ελέγχων, η κακή υγιεινή και διατροφή και η ψυχολογική επιβάρυνση.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιοχές ιδεών για την προαναφερθείσα θεματική, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ιδέες/ περιοχές

  • Ιδέες / εφαρμογές που αφορούν σε εφαρμογές στο πεδίο της τηλεϊατρικής και εξατομικευμένης διάγνωσης και θεραπείας.
2. Μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων

Οι μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων είναι κρίσιμες για την κατανόηση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Η ποιότητα του αέρα επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Συνεπώς, προκύπτει ότι η συνεχής παρακολούθηση και μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι κρίσιμη για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη πολιτικών και μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την ενημέρωση του κοινού και τη λήψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παρακάτω περιοχές ιδεών για την προαναφερθείσα θεματική, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ιδέες / περιοχές:

  • Ιδέες / εφαρμογές για την ανάπτυξη μοντέλων διάχυσης (υπολογιστικά μοντέλα) για την προσομοίωση της διασποράς των ατμοσφαιρικών ρύπων, με βάση μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα εκπομπών.
  • Ιδέες / εφαρμογές για τη συλλογή δεδομένων σε τοπικό επίπεδο που αφορούν στην ποιότητα του αέρα σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
3. Πολιτισμός – Εκπαίδευση στην υγεία

Η σύνδεση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης στην υγεία είναι σημαντική για τη διαμόρφωση υγιεινών συμπεριφορών, την προαγωγή της υγείας και την ευημερία των ατόμων και των κοινοτήτων. Η κατανόηση των πολιτιστικών παραμέτρων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης στην υγεία και να προσαρμόσει τις παρεμβάσεις στις ανάγκες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, ανά περιοχή.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιοχές ιδεών για την προαναφερθείσα θεματική, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ιδέες / περιοχές:

  • Ιδέες /εφαρμογές για συμμετοχικές προσεγγίσεις βασισμένες στον ρόλο των κοινοτήτων στην εκπαίδευση για θέματα υγείας
  • Ιδέες / εφαρμογές για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού που αντανακλά την πολιτιστική ποικιλομορφία
  • Ιδέες / εφαρμογές / παρεμβάσεις που προάγουν τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενσωματώνοντας παραδοσιακές πρακτικές και τεχνικές εκπαίδευσης, προάγοντας την ψυχική ευεξία.

Άλλες ιδέες / περιοχές που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις παραπάνω θεματικές:

  • Ιδέες/εφαρμογές που αξιοποιούν τα μεγάλα δεδομένα, το Internet of Things, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα πληροφορικά συστήματα και άλλες εφαρμογές από το πεδίο των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
  • Ιδέες / εφαρμογές που σχετίζονται με τεχνολογίες που διευκολύνουν τη μετάβαση του τομέα της υγείας, των δημοσίων φορέων και όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στην υγεία, που φέρει η ψηφιακή εποχή και η κλιματική αλλαγή.

Οι ομάδες εργασίας καλούνται να δομήσουν τις προτάσεις του σε σχέση με την πρόκληση, εστιάζοντας σε ένα από τα παρακάτω πεδία:

  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Περιβάλλον

Σημείωση: Στα παραπάνω πεδία μπορεί να γίνει και συνδυαστική χρήση πεδίων.

| Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων είναι η Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, έως τις 12:00 μ.μ..

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν από τις ομάδες εργασίας θα πρέπει να κατατεθούν σε μορφή pptx (PowerPoint), με μέγιστο αριθμό διαφανειών τις 12. Συμπληρωματικά, οι προτάσεις μπορούν να συνοδεύονται από διευκρινίσεις – επισημάνσεις σε κείμενο Word, μέχρι 500 λέξεις.

Οι προτάσεις των ομάδων εργασίας, θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εξής ενότητες:

  • Προσδιορισμός ανάγκης / ορισμός πλαισίου δράσης με βάση την ανάγκη (3 διαφάνειες)
  • Υπάρχουσες λύσεις (1 διαφάνεια)
  • Πρόταση στην πρόκληση (2-3 διαφάνειες)
  • Προϋπολογισμός – Budget (1 διαφάνεια)
  • Η ομάδα εργασίας (1 διαφάνεια)
  • Προσδοκώμενα αποτελέσματα – Risk analysis (1-2 διαφάνειες)

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στον Μαραθώνιο Καινοτομίας μπορούν να αποτελούνται από δύο (2) έως και πέντε (5) άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής στις ομάδες έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα ηλικίας από 18 ετών και άνω. Ο μέγιστος αριθμός ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο Καινοτομίας είναι οκτώ (8). Σε περίπτωση συμμετοχών που ξεπερνούν τον μέγιστο, οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης που αναφέρονται παρακάτω και χρησιμοποιούνται και για την τελική κατάταξη.

Το Hackathon απευθύνεται σε ομάδες που μπορεί να αποτελούνται από ερευνητές ή φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς) ενός ή περισσότερων ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων, στελέχη επιχειρήσεων, startupers ή κάθε ενδιαφερόμενο. Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερες από μια ομάδες. Οι ομάδες που θα επιλεγούν να συμμετέχουν στο Hackathon θα έχουν φυσική παρουσία στον χώρο διοργάνωσης, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα.

Kάθε ομάδα θα κληθεί -σε χρονικό διάστημα περίπου 3 ωρών- να βελτιστοποιήσει την σχηματοποίηση της ιδέα της, υπό την καθοδήγηση ειδικού μέντορα, ανάλογα με το πεδίο εστίασης της κάθε ομάδας. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εργασίας, η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει την πρότασή της σε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα έχει συσταθεί αποκλειστικά γι αυτό τον σκοπό και η οποία θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων. Η παρουσίαση των ομάδων θα πρέπει να είναι σύντομη και περιεκτική, με μέγιστο χρόνο παρουσίασης τα 5 λεπτά.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Τα χαρακτηριστικά της ομάδας εργασίας.
  • Την ωριμότητα της πρότασης.
  • Τη συνάφεια της πρότασης σε σχέση με την πρόκληση.
  • Τη ρεαλιστικότητα της πρότασης (στο σύνολό της) και των μερών που τη συνθέτουν (στόχοι, budget, προσδοκώμενα αποτελέσματα).

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις τρεις πρώτες προτάσεις στη συνολική βαθμολογία, θα δοθούν τρία βραβεία:

  • Πρώτη Θέση: Χρηματοδότηση του project από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι ύψους που θα καθοριστεί έπειτα από διαβούλευση των δύο μερών.
  • Δεύτερη Θέση: Απευθείας συμμετοχή της ομάδας στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας / Χρηματικό ποσό, ύψους 1000€ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
  • Τρίτη Θέση: Δύο δωρεάν θέσεις στο Coworking Space του Πάρκου Καινοτομίας JOIST για 3 μήνες & δωρεάν συνδρομή στο JOIST Community για έναν χρόνο.